Ken je dat? Je doet zo je best om gebalanceerd in het leven te staan, maar toch lukt het niet. Yoga, meditatie, sporten, lekker de natuur in, gesprekken met een psycholoog of coach. Het doet wel wat, maar je blijft steken in je ontwikkeling. De stress blijft in je hoofd of lijf zitten, je angstgevoelens steken telkens weer de kop op, je blijft de hele tijd ‘aan’ staan. De kans is groot dat een hele speciale zenuw genaamd nervus vagus, niet in balans is en jou eigenlijk in gijzeling houdt.

Nervus vagus uit balans

De nervus vagus is de enige in zijn soort in jouw zenuwstelsel. Een eigenzinnige zenuw met een grote impact. Gelukkig kun je vrij eenvoudig je nervus vagus weer in balans krijgen. Binnen De Behandelpraktijk gebruiken we acupunctuur en shiatsu om je nervus vagus te behandelen en we leren je enkele eenvoudige technieken die je zelf kan toepassen. Je zult merken dat je je hierdoor een stuk beter voelt. We behandelen ook Long Covid/ Post Covid Syndroom patiënten hiermee.

Jouw zenuwstelsel in het kort

De nervus vagus vormt een essentieel onderdeel van het autonome zenuwstelsel. Dit autonome zenuwstelsel regelt de werking van inwendige organen, zoals de ademhaling, de spijsvertering het beïnvloedt ook de hartslag. Dit zenuwstelsel functioneert nog steeds hetzelfde als in de oertijd en past zich niet aan het moderne leven aan.

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit 2 delen: een sympathisch en parasympatisch deel.

Het sympathisch zenuwstelsel zorgt voor actie, het snelle reageren op een situatie. Je kent vast het fight or flight principe, vechten of vluchten. Zie het maar zo: In de oertijd moesten we soms vechten of vluchten voor een leeuw. Op zo’n angst en stress moment maak je stresshormonen aan, je hartslag gaat omhoog, er gaat veel energie naar je spieren en je zintuigen worden scherper. Snelle actie maakte het verschil tussen de dood en overleven. Tijdens deze modus zijn sommige zaken zoals spijsvertering van ondergeschikt belang. Daar gaat dus weinig energie naar toe.

Nadat het verslaan van de leeuw of na het bereiken van een veilige schuilplaats, is er weer ruimte voor ons parasympatisch zenuwstelsel. Deze zorgt voor herstel en ook zaken als je spijsvertering komen weer op gang. Een prachtig op elkaar ingespeeld systeem.

Langdurige stress

Deze balans is in onze moderne maatschappij helaas vaak verstoord. We krijgen erg veel prikkels te verwerken, ervaren werkdruk, moeten veel dingen geconcentreerd doen. We zitten relatief weinig in de herstellende fase. Hierdoor zitten we te lang in de fight or flight stand en ontwikkelen we angst- en/of stressklachten. Je lichaam en geest lijken op gegeven moment niet meer te weten hoe ontspanning ook alweer moet.

Wanneer dit gebeurt, dan zul je toch echt moeten kijken hoe je dingen kan veranderen en rust, ontspanning en helemaal niets doen weer een groter onderdeel van je leven uitmaken. Denk hierbij aan yoga, meditatie, de natuur in, praten met een psycholoog of coach: kies wat bij jou past. Ook acupunctuur en shiatsu kunnen jou hierbij helpen.

De rol van de nervus vagus

Je nervus vagus heeft een enorm groot invloedsgebied: Hoofd, oren, keel, longen, hart, je gehele spijsverteringssysteem. Als deze wonderlijke zenuw goed werkt, zorgt hij voor ontspanning in hun parasympatische proces. Je gedachten, hartslag en ademhaling zijn rustig, de darmwerking functioneert zoals het hoort.

Langdurig uit balans zijn heeft grote impact op het functioneren van je nervus vagus. Hij werkt dan steeds minder en kalmeert jouw zenuwstelsel niet meer. Jouw stress of angst wordt dus niet meer gereduceerd, waardoor deze met je op de loop lijken te gaan. Erg vervelend!

Long Covid/ Post Covid Syndroom

Heb je Long Covid/ Post Covid Syndroom, dan zullen deze kenmerken jou ook bekend voorkomen. We weten nog niet waarom, maar bij veel patiënten lijkt hun sympathisch zenuwstelsel ongecontroleerd zijn eigen leven te leiden. Behandeling van de nervus vagus heeft vaak een flink effect.

Afspraak

Wil je weten of acupunctuur of shiatsu iets voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.