Epiphora Methode, de missende schakel bij onverklaard uitblijvend herstel
Hans Timmerman, grondlegger van de Epiphora Methode, is naast fysiotherapeut en haptonoom ook fibromyalgie patiënt. Hij weigerde te accepteren dat zijn klachten blijvend waren en ging op zoek naar de oorzaak van fibromyalgie.
Reumatologen Ed Griep en Hanneke Griep-Wentink, gespecialiseerd in fibromyalgie, zagen dat de aanpak van Hans vruchten afwierp en steunden hem jarenlang in de ontwikkeling van de methode. Inmiddels weten we dat de Epiphora Methode ook werkt bij andere moeilijk te behandelen ziekten, waarbij het zenuwstelsel een grote rol speelt.
Verstoorde distributie van vloeistoffen in het brein
De hoofdoorzaak van onverklaard uitblijvend herstel is vaak een verstoorde distributie van vloeistoffen in het brein. Denk hierbij aan bloed, lymfe en hersenvocht (liquor). De stagnatie vindt vaak plaats in de overgang van je nek naar je schedel. Is je brein niet in staat om deze distributie zelf te reguleren, dan kan jouw lichaam uit balans raken. Dit heet dysautonomie.
Dysautonomie
Bij dysautonomie werkt je autonome zenuwstelsel niet meer goed. Het autonome zenuwstelsel reguleert onder meer de werking van de ademhaling, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van bloedvaten. Ook beïnvloedt het de hartslag. Deze dysautonomie kan door verschillende omstandigheden ontstaan.
Bij Epiphora staat de verbetering van de doorbloeding, lymfetoevoer en doorstroom van hersenvocht (liquor) van het brein centraal. Hierdoor functioneert je autonome zenuwstelsel beter. De resultaten zijn vaak verbazingwekkend goed!
Wat leer je
De Epiphora Methode is een 10 stappen zelfhulpmethode. Het bestaat uit een aantal specifieke bewegingen, een correcte lichaamshouding en ademhalingstechnieken. Je brengt zo zelf je lichaam in de beste conditie voor een correcte verspreiding van vloeistoffen in je brein.
Bij De Behandelpraktijk leer je ook wat een normale ademhaling is. Ook krijg je oefeningen voor je nervus vagus om je parasympatisch zenuwstelsel (rest and digest) te activeren.
Ziektebeelden
Bij onverklaard uitblijvend herstel waarbij Epiphora helpt kun je denken aan de volgende ziektebeelden:
- Post Covid/ Long Covid
- ME/ CVS
- Fibromyalgie syndroom
- Prikkelbare darm
- PPEA
- POTS
- Post Commotioneel Syndroom
- Whiplash
- Verschillende vormen van reuma
Verminderen van secundaire klachten
Ziektes waarbij de Epiphora Methode een aantal secundaire klachten kan verminderen zijn:
- Verschillende vormen van reuma waarbij de botten zijn aangedaan
- Multiple Sclerose / MS
- Niet Aangeboren Hersenletsel
Epiphora Methode is effectief bij een breed scala aan ziektebeelden. Een aantal symptomen die hierbij vaak voorkomen zijn:
- Brain fog/ hersenmist
- Wazig zien
- Overgevoeligheid voor licht en/of geluid
- Koud lijf
- Druk op het hoofd
- Haarwortelpijn
- Verzuurde spieren
Gemiddeld heb je 3-4 sessies nodig om te methode aan te leren. De lengte van het traject wordt mede bepaald door de ernst en duur van je klachten.
Epiphora Methode als way of life
Je past de Epiphora Methode vervolgens dagelijks toe. Bij het opstaan en voor de nacht, gewoon liggend in bed. Je optimaliseert hiermee de doorbloeding van je brein. De bloedaanvoer vanuit de nek én de bloedafvoer uit het brein verbeteren. Zo herstelt jouw brein zich en zullen klachten (grotendeels) verdwijnen.
Bij een deel van de mensen neemt het effect af zodra ze stoppen met de methode. Het wordt voor hen dus een aangename way of life die de kwaliteit van leven verbetert.
De eerste afspraak start met een intake gesprek. Iedereen krijgt maatwerk. Heb je bijvoorbeeld Post Covid Syndroom, dan krijg een andere behandeling dan iemand met een whiplash. Ook andere zaken zoals hart- en vaatziekten of hypermobiliteit hebben invloed op de behandelmethode.
Je vult tijdens de eerste afspraak een VAS-score lijst in. Hierdoor krijgen we een duidelijk beeld van jouw klachten. Bij iedere vervolgafspraak vul je wederom deze lijst in, zo zien we de verschillen.
Daarna gaan we aan de slag met aanleren van een deel van de methode. Ook nemen we jouw ademhaling onder de loep. Vervolgens mag jij thuis dagelijks gaan oefenen. Bij de andere afspraken leer je de rest van de 10 stappen.